BİLİŞİM OKURYAZARLIĞI
Günümüzde, bilişim teknolojileri ve bu teknolojilerin etkin olarak kullanımı gelişmenin ve ilerlemenin en önemli öncülerinden birisi haline gelmiştir. Bilişim teknolojileri sayesinde zaman daha verimli kullanılmaya başlanmış, bilgi aktarımı için aşılması gereken mesafeler kısalmış ve farklı ortamlarda bulunan insanlar arasında etkileşim artmıştır. Yani bilişim teknolojileri sayesinde dünya küçülmüştür.
Kanadalı Yazar Marchall MC-Luhan sayesinde kullanılmaya başlayan Küresel Köy (Global Village) kavramıyla da ifade edildiği gibi, elektronik iletişimin yaygınlaşması neticesinde dünya üzerinde yaşayan insanlar arasındaki etkileşim, küçük bir topluluk içerisindeki iletişim kadar hızlı ve etkili hale gelmiştir.
Bilişim teknolojilerinin çok hızlı gelişmesi ve kullanım alanlarının hayatımızın her alanına girmiş olması elektronik iletişim sorunlarının artmasına ve Siber Güvenlik kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Günümüzde siber güvenlik ayrı bir alan olarak kabul edilmekte ve bu konuda çok çeşitli çözümler sunulmaktadır.
Türkiye’de ise bilgi işlem ile uğraşanlar bilişim sektörünün hızına yetişmekte zaman zaman zorlanmakta ve yetkisi altında bulunan cihazların sahip oldukları özellikleri tam olarak kullanamamaktadır.
Bilgi eksikliği sebebi ile sistem odaları aynı amaç için alınmış birden fazla cihazın peşpeşe bağlandığı sistem mezarlıkları haline gelmeye başlamıştır. Ülkemizdeki bilgi işlem sektöründe yaşanan bu sıkıntıların temelini ise İngilizce dilbilgisi eksikliği oluşturur. Bununla birlikte okumadan ve araştırmadan yapılan çalışmalar, cihazların kullanma klavuzuna bakılmadan yapılan işlemler de bu sıkıntıları artırmaktadır.
Bu web sayfasının amacı; bilgi güvenliğe ile ilgili temel bilgileri paylaşıp Bilgi Güvenliği Temelinde Bilişim Okuryazarlığına ilk adımı atabilmektir.
BİR BİLİŞİM OKURYAZARININ EN BÜYÜK YARDIMCISI NE OLABİLİR?
Bilgi güvenliği konuları ile ilk defa karşılaşanlar veya çok az bilgiye sahip olanlar anlatılan konuları çalışırken, aşağıda önerilen yolu takip ettiği takdirde, çok kolay bir temel oluşturabilecek ve karşılaşacağı durumların temel nedenini çok kolay anlayacaktır.
Yeterli seviyede İngilizce bilgisi (teknolojiyi takip edeceklerin olmazsa olmazıdır),
Bol sayfalı bir harita metod defteri (insan hafızası çabuk unutur, öğrenilen her konu bu deftere düzgün bir şeklide yazılmalı ve çeşitli aralıklarla tekrar edilmelidir),
Bu harita metod defteri sadece bu çalışmada aldığınız notlar için değil bundan sonra almaya devam edeceğiniz notlar için de kullanıldığında kullanışlı olmaya başlayacaktır.Kurşun kalem (Tükenmez kalem hataları ile karalanmış bir defterdeki bilgilerle verimli çalışmak ve hızlı öğrenmek zordur),
Silgi (Yapılan hatalar ne kadar çabuk fark edilir ve düzeltilirse zaman kaybı o kadar aza iner),
Ses kayıt cihazı (Telefonda veya müzik çalarda bulunan ses kayıt özelliği sayesinde not tutma fırsatı bulunmayan durumlarda önemli konular eksiksiz hafızaya geçirilebilir ve daha hızlı not alındığı için zamandan kazanç olur),
Renkli kalemler (Deftere alınan notlar tekrar gözden geçirilirken renkli kalemler kullanıldığında öğrenilen bilgilerin seviyesi belirlenmiş olur, kırmızı kalemle anlaşılmayan kısımlar ve sarı kalemle dikkat edilmesi gereken konular işaretlenebilir).
Aldığınız notlardan ilginizi çeken kısımları farklı renk kalemle işaretleyin.
Notlarınızı tutarken çok küçük ve sıkışık yazılar yazmayın, yazılarınız rahat ve geniş harflerle şekillensin. Bu sayede, daha sonraki tekrarlarınızda ve farklı kaynaklardan yapmış olduğunuz çalışmalarınızda edineceğiniz notlar için boş yeriniz olacaktır.
Aldığınız notlar içinde anlamadığınız kısımları farklı renk kalemle işaretleyin. Bu konular yeniden okunmalı ve hala anlaşılmayan bir kısım olduğunda farklı kaynaklara ulaşılmalıdır. Kişinin neyi anlamadığını fark etmesi, o konu hakkında bilgi sahibi olmasının başlangıcıdır.
Çizeceğiniz şekilleri acele etmeden çizin. Çizginiz güzel olmayabilir, zaten kimse de sizden bir ressam yeteneğine sahip olmanızı beklemiyor.
Yaptığınız çalışmalar sonucu ortaya çıkan notların açık, net ve anlaşılır olması sizin elinizdedir. Yapacağınız sade çizimler ve anlaşılır notlar sayesinde bundan sonraki bilişim dünyasındaki yolculuğunuzda size özel baş ucu kaynak dokümanınız elinizde olacaktır.
Bir bilişim okuryazarı ilk önce çalışacağı konuyu belirlemelidir. Bilişim teknolojileri gün geçtikçe gelişmekte ve günlük hayata daha fazla yön vermektedir. Gelişen teknolojiye paralel olarak uygulama ve yöntem sayıları da artmaktadır. Eskiden bir kişi tek başına bilişimin her ihtiyacını karşılayacak bilgi ve tecrübeye sahipken günümüzde bu durum değişmiştir. Günümüzde bir bilişim okuryazarı genel teknoloji hakkında genel bilgiye sahip olurken, iş ve günlük hayatta kullandığı teknolojier hakkında ayrıntılı bilgi ve tecrübeye sahip olmalıdır. Ayrıntılı bilgiye sahip olmak için de temel teknolojileri çok iyi bilmek fayda sağlar. Bu sayede daha ayrıntılı konular çok daha kolay öğrenilir ve uygulamaya çok daha hızlı geçilir.
İşte bu aşamadan sonra kişi ilgisini çeken konuda uzmanlaşmaya başlayabilir. Bu sayede uzun vadede hevesini kaybetmeyecek ve işini keyifli bir şekilde yerine getirecektir. Günümüzde her şeyden biraz anlayan yerine konusunda uzman olan daha tercih edilir olmuştur.
İyi bir bilişim okuryazarının en büyük özelliği, YORUM YAPARAK DOĞRU ÇÖZÜME ULAŞABİLMEKTİR. Hatalı yorum ve yanlış çözüm yolları ise itibar, zaman ve para kaybı anlamına gelir.