Küresel çapta etkili olmaya başlayan siber tehditler, her yıl artan sayıda veri ihlallerine, kişisel, kurumsal ve hatta toplumsal seviyede sorunlara neden olmaktadır. Bu tür ihlaller ve sorunlarda giderek artmaya devam etmektedir
2020 yılında yaşanmaya başlanan pandeminin etkisiyle birlikte en fazla ihlal Akıllı Hastane uygulaması olarak bilinen HIMS (Hospital Information Management Systems – Hastane Bilgi Sistemleri Yönetim Sistemleri), Enerji Sektörü (Akaryakıt aktarım ve barındırma sistemleri, Nükleer tesisler), bulut barındırma veri merkezleri ve kamu kurumları olarak artarak devam etmektedir. Bu tür sistemlerin veri ihlal içerikleri incelendiğinde ise asıl hedefin ülkelerin stratejik bilgileri olduğu görülmüştür.
Buradan da anlaşıldığı üzere yeni bir dünya savaşı tanımlaması WWW (World War Web) tanımlaması ortaya çıkmıştır. İşte bu kapsamda dünya savaşları tanımlamalarına bakıldığında;
WW1. ve WW2. Dünya Savaşları ile tanımlanan Sıcak Savaş dönemi 1945 yılında tamamlanmış, yerini Soğuk Savaş dönemine bırakmıştır. Soğuk Savaş dönemi 1991 yılında tamamlanmış, yerini Siber Savaş dönemine bırakmıştır. 2020 yılı itibariyle de WWW Siber Savaş dönemi tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Bugün yaşanan siber dünya savaşlarında ittifak ve itilaf grupları değişmekte, saldırılar vur kaç stratejisiyle yapılmaktadır.
Siber Savaş dönemi önceki dönemlerden farklı bir yapıya sahiptir. Sıcak Savaş ve Soğuk Savaş dönemleri ülke yönetimlerinin farklı birliktelikleriyle, net bir kutuplaşma tanımı yapılmıştır. Fakat Siber Savaş döneminde ise internetin sahip olduğu kapasite sayesinde kutuplaşma yerini küçük gruplaşmalara bırakmıştır. Yani Siber Savaş stratejileri Gerilla Savaşı mantığıyla, gayri nizami şekilde yapılmaktadır.
Bu şekilde gelişen yeni yapılanma sonucunda, tüm dünya hükümetleri, kendilerine bağlı kuruluşların etkili siber güvenlik tedbirleri olmasına yardımcı olmaktadır.
Bu amaçla kötü amaçlı kodların çoğalmasını engellemek ve erken tespit edilmesine yardımcı olmak için tüm elektronik kaynakların sürekli ve gerçek zamanlı izlenmesine başlanmıştır.
Bu hedef doğrultusunda ülkemizde Ulusal Siber Olaylara Müdehale Merkezi (USOM) kurulmuştur. USOM siber dünya savaşlarının (WWW; World War Web) yoğun olarak devam ettiği gününüzde ülkemizin siber komuta merkezi olarak görev yapar.
"Hattı mudafa yoktur, sathı mudafa vardır." stratejisinin geçerli olduğu bu siber savaşlarda Kurumsal ve Sektörel SOME (Siber Olaylara Müdehale Ekibi) birimleri bu satıhları teşkil eder.
Bu doğrultuda yol gösterici olan, önleyici faaliyetleri ile tedbir aldıran, siber satıhların kuvvetli tutulmasını saglayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - BTK - ICT 'ye teşekkür ederiz.