Tümleşik İletişim Altyapısı

Tümleşik İletişim iş hayatının her alanında kullanılmakta, şirket ve kurum ihtiyaçları doğrultusunda farklılıklar göstermektedir. Şirketler ve kurumlar aynı sektörde olsalar bile diğerlerinden farklı işleyiş ve çalışma yapısına sahip olduğundan sistem tasarımı yapılmadan önce ihtiyaçlar doğru analiz edilmiş olmalıdır. Bu şekilde tasarlanan sistemler sayesinde beklenen sonuç elde edilmiş olur.

Tümleşik İletişimi oluşturan teknoloji ve uygulamalar 5 ana bölümde incelenebilir;

Görüldüğü gibi Tümleşik iletişim uçtan uca ses, görüntü ve diğer verilerin güvenilir bir bilgisayar ağı (internet ve/veya intranet) üzerinden, gerçek zamanlı olarak, kesinti sırasında sistem çalışmasını engellemden yedekli yapıda ve ağa bağlantı sağlanan herhangi bir yerden güvenli bir şekilde ulaşılıp kullanımı gerektirir.

Günümüzde Tümleşik İletişim alt yapısını oluşturan ve yeni geliştirilen çözümler IP (İnternet Adresi) tabanlı olarak kullanılmaktadır. Hali hazırda kullanılmakta olunan analog ve sayısal sistemlerin IP tabanlı sistemlere uyumu için için üretici firmalar tarafından farklı entegrasyon senaryoları kullanılmakta ve çeşitli çözümlerle yeni sisteme geçiş sağlanabilmektedir. IP tabanlı sistemlere uyum sağlayamayan eski sistemler ise, günün ihtiyaçlarına cevap veremeyeceği için, devre dışı kalmaktadır.

Birbirinden uzak birimlere, sürekli hareket halinde olan ekiplere sahip olan şirket ve kurumlar her türlü bilgiyi daha hızlı, daha verimli ve daha güvenli kullanabilmek içim Tümleşik İletişim kavramını iyi anlamalı, teknolojilerini iyi bilmeli ve tüm sistemi çalıştırıp sürekliliğini sağlayacak teknik ekibini doğru kurmalıdır.

Görüldüğü gibi farklı birimler ve kişiler arasındaki etkileşim internet veya intranet üzerinden, farklı bilişim teknolojileri kullanılarak sağlanır. Görüldüğü gibi ICT (Information and Communication Technologies) olarak adlandırılan Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin hayatımızın her alanını şekillendirmekte, iş ve kişisel hayatımıza yön vermektedir. Bu sebeple kullandığımız teknolojileri ve cihazları tanıyalım ve doğru kullanmasını öğrenelim.

H.Koray Tutkun