Elektronik güvenlik protokolleri gerçek zamanlı kötü amaçlı yazılım tespitine imkan sağlar. Bu sayede bilgisayarın her açılışında şeklini değiştiren virüslere veya Truva atlarına karşı savunma yapmak için zararlı yazılımın davranışı ve kodu izlenebilir ve sezgisel ve davranışsal analiz yapılabilir. Güvenlik programları, potansiyel olarak kötü niyetli programları, davranışlarını analiz etmek ve zararlı etkileşimler nasıl daha iyi tespit edeceklerini öğrenmek için kullanıcı davranışlarını analiz edebilir ve sınırlayabilir.
Siber güvenlik uzmanları yeni tehditleri ve bunlarla mücadele etmenin yeni yollarını belirledikçe siber güvenlik uzmanları yeni savunmalar geliştirmeye devam edecektir. Son kullanıcılar için geliştirilen güvenlik gelişmelerinden en iyi şekilde yararlanmak için, çalışanların onu nasıl kullanacakları konusunda eğitilmesi önemlidir. Bu sayede sistemler çalışır durumda tutulabilir ve kullanıcıları en son siber tehditlere karşı korunabilir.
Buraya kadar olan konular bilgisayar ağları hakkında bilgilenmek isteyen kullanıcılar ve bilişim sektörüne yeni giriş yapacaklar için gerekli temel bilgileri içermektedir. Bu konuların iyi anlaşılması, bilgisayar teknolojileri ile ilgili iyi bir temelin atıldığı anlamına gelir. Bu temelin daha iyi atılabilmesi için 2 farklı eğitim içeriği oluşturulmuş, 2 farklı kaynak kitap hazırlanmıştır. Eğitim içeriklerini ve kaynak kitapları bundan sonraki bölümlerde görebilrsiniz.
Günümüzde bilgisayar ağı teknolojilerinin hayatımızın her aşamasına girmiş olması, siber güvenliğin önemini en üst seviyeye çıkarmış olmasına rağmen siber güvenliğin önemi henüz tam olarak anlaşılamamıştır.
Bu sebeple siber güvenlik konusunda çalışmak isteyenlere tavsiyelerimi paylaşmak isterim;
OSI mimarisinin 7 katmanı hakkında teknolojileri takip edecek kadar teknik bilgiye sahip olun,
OSI mimarisinin 7 katmanı hakkında saha tecrübeniz olsun,
Network alt yapısı, router, switch, kablolama ile ilgili kurulum tecrübeniz olsun,
Sunucu, load balancer (yük dengeleyici) ile ilgili kurulum tecrübeniz olsun,
İhtiyacınız olacak kod parçalarını yazacak kadar yazılım bilginiz olsun.
Saldırı ve savunma amaçlı geliştirilen farklı işletim sistemleri bulunmaktadır. Bu işletim sistemlerini kullanarak genel güvenlik testleri yapabilirsiniz. Fakat siber güvenliğin alt konularından ilgilinizi çeken bir başlığı seçin ve bu konuda kendinizi geliştirin. Hatta seçtiğiniz bu konuyla ilgili olarak kendi yazılım kodunuzu geliştirecek kadar bilgi sahibi olun. Ardından geliştirdiğiniz yazılımınızı sahada kullanarak geliştirin ve bir ürün sahibi olun.
Bilgi güvenliği kapsamında kuruluşunuzun bilgi güvenliği ile ilgili çalışmalar yapıyorsanız "Güvenlik Değerlendirme Rapor Hazırlığı" sayfasında sormanız gereken temel soruları bulabilirsiniz.
GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNDE KULLANILAN TEKNİKLER VE PROTOKOLLER BELLİDİR. BU TEKNİK VE PROTOKOLLER KULLANILARAK KÖTÜ AMAÇLI UYGULAMALAR GELİŞTİRDİĞİ GİBİ DOĞRU AMAÇLI UYGULAMALAR DA GELİŞTİRİLEBİLİR.
LÜTFEN ŞUNU UNUTMAYIN; ÖĞRENDİKLERİNİZİ BASİTE İNDİRGEYİN VE TEMELİ KURUN. BU SAYEDE ÜZERİNE İNŞA EDECEĞİNİZ BİNA SAĞLAM VE KALICI OLUR.
Bu şekilde çalıştığınızda internette veya diğer kitaplarda anlatılan konular sizin için çok daha rahat anlaşılır hale gelmiş olmalıdır. Bundan sonra çalışacağınız konuların tam olarak anlaşılabilmesi için fırsat buldukça bu kitaptaki bilgileri tekrarlamanız uygun olacaktır. Size tavsiye edilen şekilde çalışmalarınızı yaptığınızda kitapta anlatılan konular sizi hiç zorlamadan bilgi dağarcığınızdaki yerini, kitap da kütüphanenizdeki yerini alacaktır.
Daha yaşanabilir bir dünya olarak güvenliği sağlama amacıyla şekillenen ortak hayallerimiz ne yazıkki bizi daha da kontrollü bir dünyaya doğru yönlendirmektedir. Bunun yanında, geçmişte bilim kurgu olarak izlediğimiz birçok sahnenin bugün içerisinde olduğumuzu görmek, hayal gücünün de önemini göstermektedir.
Hayalleriniz sınırsız, sizin ve sevdiklerinizin yaşamları güvenli olsun.
Kolaylıklar dilerim.
H.Koray Tutkun