1961 yılında kurulan HIMSS dünya çapında 52.000 sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşla çalışmakta, bünyesinde 600 şirket ve 250 dernek/vakıf barındırmaktadır. Amerika, Avrupa ve Asya’da yapılanmaları bulunan HIMSS kar amacı hedeflemeyen bir organizasyondur.
HIMSS (Healthcare Information&Management Systems Society-Sağlık Bilgi&Yönetim Sistemleri Topluluğu)
HIMSS Kuruluş Amacı; Bilgi teknolojilerinin, sağlık hizmetlerinin sağlanmasında ve geliştirilmesinde en uygun düzeyde kullanımını sağlamaktır.
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Standart ve Akreditasyon Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Uluslararası Sağlık Bilişim Standartları Birimi hastanelerin sayısal veri ile çalışabilirliğini EMRAM standardı ile uluslararası düzeyde derecelendirir.
EMRAM (Electronic Medical Record Adoptation Model-Elektronik Tıbbi Kayıt Uyum Modeli)
EMRAM Çalışma Şekli; HIMSS’e başvuruda bulunan hastanelerin sayısal veri işleme süreçleri uluslararası düzeyde değerlendirilir. Bu derecelendirme için akreditasyon ve standart modeli olan EMRAM Model seviyeleri kullanılır. EMRAM Modeli ile hastaneler bir ile yedi arasında derecelendirilerek 6. ve 7. seviyeyi sağlayan hastaneler belgelendirilir. Bu sayede sağlık birimlerinin bilişim teknolojilerini kullanma seviyesi denetlenerek akredite edilmektedir.
EMRAM seviyeleri ile hastanelerin sürekli gelişen sağlık bilişimi teknolojilerine uyumu uluslararası standartlarda uyum sağlamaları kolaylaşmış olur.
Bu süreçte sağlık kuruluşunun işleyişinde bilişim teknolojilerini kullanma seviyesi denetlenerek akredite edilir. En üst seviyede kullanım HIMSS-7 olarak tanımlanır.
HIMSS-7 ile tanımlanan sayısal yönetim tabanlı hastane;
Hastane bilgi yönetim sistemi,
Sayısal tıbbi kayıtlar,
PACS,
Sayısal tıbbi arşiv,
Barkod ve RFID teknolojileri,
İlaç ve malzeme takibi,
Mobil ve tablet bilgisayarlar,
Tıbbi teknolojiler,
Bina enerji, aydınlatma teknolojileri,
Bilgi sistemleri,
Haberleşme sistemleri,
Veri, ses, görüntü ve multimedya teknolojileri,
Sanal otopsi, sanal ameliyat, sanallaşma,
Yönetim hizmetleri, danışmanlık, yönlendirme sistemleri
Bahçe, otopark ve her çeşit entegre hizmetler gibi yönetim unsurlarını bilgisayar ağları üzerinden kullanan tam entegre hastanedir.
HIMMS sayesinde sayısallaşan hastanelerde ortaya çıkan bir ihtiyaç da sağlam bir bilgisayar ağı altyapısıdır. Yüksek çözünürlüklü görüntülerin, gerçek zamanlı ses ve veri aktarımların sorunsuz yapılabilmesi, doğru tasarlanıp ve kurulan bilgisayar ağları sayesinde gerçekleşir.
Sayısal yönetim tabanlı hastanelere hizmet vermesi istenen bilgisayar ağları alt yapısında dikkat edilmesi gereken konular;
Hastanede bulunan tüm bilişim sistemleri birbirleri ile bütünleşik olarak çalışmalı,
Her türlü tıbbi cihaz bilişim yönetim sistemine bilgisayar ağı üzerinden bağlanmalı,
Kurulan bilgisayar ağları kablolu, kablosuz iletişimi kesintisiz sağlamalı,
Kullanılan iletişim cihazları, kablolu ve kablosuz teknolojileri doğru seçilmeli ve uyugun kapasitede olmalı,
Hastalar ve hastane çalışanları sisteme hastane içinden ve hastane dışından yetkileri dahilinde erişebilmeli,
Elde edilen elektronik sağlık kayıtları doğru ve güvenilir depolama sistemlerinde tutulmalı,
Kurulan sistemler uygun ve doğru güvenlik teknolojilerini barındırmalıdır.
Tüm bu süreçlerin doğru kurgulanması, teknolojilerin uygun seçilmesi ve tecrübeli personel tarafından hayata geçirilmesi kurulacak sistemin verimliğini en üst seviyeye çıkartır. Bu sayede doktor, hasta ve çalışan üçgeninde süreç sorunsuz devam edebilir.
Yaşamınız hastanelerden uzak, sağlıklı ve bol keyifli devam etsin.
H.Koray Tutkun