Tümleşik İletişim Nedir ?

Bir ekibi oluşturan farklı yeteneklere sahip kişiler aynı ortamda çalıştıkları zaman daha verimli çalışır, çalışırken yüz yüze konuşabilmenin sağladığı samimiyete ulaşır ve bir masa etrafında bulunmanın verdiği enerji ile işlerini daha hızlı tamamlar. Hedef odaklı ve eksiksiz iş yapabilmenin temeli, ekibin birbiriyle tam olarak bağlantılı hale gelebilmesine, bütünleşmesine bağlıdır. Bütünleşen bir ekip kurmak ise ihtiyaca en uygun teknolojilerin kullanımıyla sağlanır.

Tam bir etkileşim içinde olmanın verdiği sinerji ile bütünleşen çalışma ekibi, enerjisini hedefe doğru bir şekilde yönlendirir. Bütünleşen çalışma ekibinin amacına uygun teknolojileri kullanmasıyla da ortaya ideal bir çalışma ortamı çıkmış olur. Görüldüğü gibi uygun teknolojileri bir arada kullanabilmek, uygun teknolojileri tümleştirmek anlamına gelir ve Tümleşik İletişim ismi buradan gelmiştir.

Tümleşik iletişim teknolojileri neler olabilir?

Tümleşik iletişim teknolojileri daha kolay anlamak için, etrafımıza daha ayrıntılı bakmak, etrafımızla sürekli iletişim içinde olmak yeterli olacaktır.

Birey tek başına kaldığında kendi kapasitesi ve yeteneği kadar verimli olur. Bir arada çalışan birey sayısı arttıkça, toplam kapasite kullanımı ve toplam yetenek genişliği de katlanarak artar. Doğada bu şekilde toplam kapasite kullanımını en üst seviyeye çıkaran ve toplam yeteneği en geniş alana yayan yüksek verimli ekipler bulunur. Bu ekiplerin başında karıncalar gelmektedir.

Karıncalar arka bacaklarını karın kısımlarındaki dikene sürterek çeşitli sesler çıkarır ve bu sesler sayesinde aralarında iletişime geçer. Karıncalar bu seslere ek olarak, feromon adı verilen kimyasal formüller sayesine işaretleme, yönlendirme, uyarı ve tehlike gibi bilgileri aralarında sorunsuz olarak aktarır. Karıncalar antenleri ile etraflarını algılarken yine antenleriyle çeşitli hareketler yaparak birbirleri ile görsel iletişimde bulunur. Ayaklarında ve vücutlarının çeşitli yerlerinde sahip oldukları tüyler de karıncalara etrafındaki hareket ve titreşimleri fark etmesini sağlayan önemli bilgileri aktarır. Yapılan araştırmalar, tüm bu iletişim kanallarına ek olarak, karıncaların kendi aralarında konuştuğunu da göstermiştir.

Tüm bu özellikleri ile karıncalar, ideal bir ekip ruhunu tam bir takım elemanı olarak göstermektedir. Karıncalar bu sayede hedeflerine, hep birlikte ve bir bütün olarak, aralarında iletişim sorunu yaşamadan, sorunsuzca ve sonuç odaklı olarak yürür. Karıncaların bu başarısının altında yatan Tümleşik İletişimi kullanma becerisi bir çok şirket ve kurum tarafından örnek alınmakta ve çeşitli iletişim teknolojileriyle uygulanmaya çalışılmaktadır. Tüm bu istek ve teknoloji kullanımlarına rağmen söz konusu şirket ve kurumların çok az bir kısmı bekledikleri başarılara ulaşabilmektedir.

Kurumsal isteğe rağmen, beklenen başarıya ulaşmanın önündeki büyük engellerden birisinin Tümleşik İletişim teknolojilerini tam olarak tanımamak ve kullanamamak olduğu söylenebilir.

Tümleşik İletişim Nedir?

Sahip olunan tüm iletişim kanallarının zamanında ve hızlı bir şekilde, doğru ve etkin olarak kullanımı Tümleşik İletişim (Unified Communications-UC) olarak adlandırılır. Tümleşik İletişim çözümlerini oluşturan farklı teknolojiler günlük hayatta sıkça kullanılmaktadır ve Facebook ve WhatsApp birlikteliği buna güzel bir örnek olabilir. Facebook günlük yaşamda bu şekilde kullanılan teknolojiler bütünüdür. Facebook ile text ve resim dosyaları gönderilir, konum bilgileri ve o anki durum anlık olarak paylaşılır. Facebook tüm bunları yaparken anlık mesajlaşma ve anlık dosya paylaşımı ile ilgili eksikliğini fark etmiş ve bu eksikliği gidermek için Şubat 2014 tarihinde WhatsApp uygulamasını 19 Milyar Dolar gibi bir rakama satın almıştır. Bu sayede Facebook sahip olduğu özelliklere anlık mobil veri aktarım özelliklerini de dahil et şansını etmiştir. Fakat daha sonra alınan idari bir kararla Facebook ve WhatsApp uygulamalarının yazılım ve sistem açısından birbirine entegrasyonu ertelenmiştir.

Görüldüğü gibi Tümleşik İletişim için en geniş kullanım alanına sahip olabilecek ve teknik açıdan çok büyük yetenek kazanabilecek bir sistem entegrasyonu idari kararlar neticesinde ertelenmekte veya iptal edilebilmektedir. İdari ve teknik ihtiyaçlara uygun olarak geliştirilmiş bir sistemin önemi burada birkez daha ortaya çıkmıştır.


H.Koray Tutkun