ERP ile İhtiyaçların Belirlenmesi

Sahip olunan kaynakların yönetimi, depo mevcutlarının tam olarak bilinmesi ve eksiklerin giderilmesi, farklı depolarda konuşlandırılan malzemelerin bilgilerinin tam olarak tutulması, işletmelerin uğraşması gereken önemli sorunlardan birisidir. Söz konusu bilgilerin işletmenin elinde güncel olarak bulunmaması halinde üretim hattında aksaklılar meydana gelmeye başlar ve işler verilen teslim süreleri dahilinde tamamlanamaz. Bu gibi durumlar işletmenin zarar etmesine ve hatta kapanmasına kadar giden sürecin başlamasına neden olur.

ERP (Enterprise Resource Planning) sistemi yukarıda ifade edilen sorunların önlenmesinde önemli adım olan Kurumsal Kaynak Planlaması veya İşletme Kaynak Planlamasını ifade eder. ERP sayesinde işletmenin tüm kaynaklarının bir arada ve en verimli bir şekilde kullanılması sağlanabilir. Bu sayede işletme kuruluş amacı olan temel işlemlerini tam ve eksiksiz olarak yerine getirebilir. Kurumsal Kaynak Planlaması bu özelliği sebebiyle işletmeye özel bir yapı olarak tasarlanmalı ve kurulmalıdır.

Mal ve hizmet üretimi yapan işletmelerde işgücü, malzeme, donanım, makine, mal ve malzeme gibi farklı kaynakların verimli bir şekilde ve planlı olarak kullanımı büyük önem taşır. ERP, işletmeye ait tüm bu kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik bir yönetim sistemi olarak karşımıza çıkar. ERP sistemi ayrıca, işletmenin sahip olduğu tüm iş kolu faaliyetlerini tek bir veri tabanı altında toplamayı hedefler.

ERP sistemi şirket bünyesinde bulunan veritanlarını bütünleşik olarak kullandığından işletmeye ait tüm veri ve işlemlerinin yönetimi tek bir merkezden kontrol edilip yönetilebilir. Bu sayede bütünleşik olarak kullanılabilir hale gelen veri tabanı da çeşitli ERP yazılımları sayesinde yetkili kullanıcılar tarafından tekip edilebilir.

ERP yazılımı;

İşletmenin sahip olduğu faaliyet alanlarına göre ERP sistemindeki gerekli uygulamalar seçilebilir ve bu sayede işletmeye özel bir ERP sistemi ortaya çıkmış olur. İşletmeye uygun hazırlanmış ERP çözümleri için konusunda uzman firmalar danışmanlık ve teknik destek hizmetini vermektedir.

Danışmanlık ve Teknik Destek hizmeti 3 farklı bölümden oluşur;

İşletme Entegrasyon Danışmanlığı;

İşletmenin mevcut yapısı doğru analiz edilmeli, ihtiyaçları doğru belirlenmeli ve elde edilen sonuçlara göre ERP sistemindeki karşılıkları ortaya çıkarılmalıdır. Bu sayede ERP sisteminin tamamı yerine gerekli bölümleri kullanılarak işletmeye uyarlanmış bir çözüm ortaya çıkarbilir.

Sistem Tasarımı;

Kurulması planlanan ERP sistemi üzerinde kullanılacak verilerin neler olacağı ve bu verilerin nasıl kullanılacağı önemlidir. Söz konusu verilerin toplanması ve bu verilerin doğru değerlendirilmesi için doğru sistem tasarımı yapılmalıdır. Sistem tasarımı yapılırken işletmenin ulaşmak istediği hedefler doğru anlaşılmalı ve sistem bu ihtiyaçlara uygun genişleyebilmelidir.

Teknik Entegrasyon;

İşletme Entegrasyon Danışmanlığı ve Sistem Tasarımı tamamlandıktan sonra yazılım seviyesinde gerekli düzenlemeler yapılabilir. Bu aşamada ihtiyaca uygun uyarlamalar ve düzenlemeler yapıldığından, işletme için en uygun ERP çözümü ortaya çıkmış olur.

Sahip olduğunuz hayat kaynaklarınızı en güzel şekilde yönetmeniz ve yaşantınızı tüm sevdiklerinizle huzur içerisinde sürdürmeniz dileklerimle…


H.Koray Tutkun