İnternet ve İntranet Kullanmı

Günümüzde kullanılan iletişim teknolojileri bilgisayar ağları ve internet altyapısı üzerinden bizlere hizmet vermektedir. Herhangi bir yerden erişebildiğimiz bu sistemler sayesinde hayatımızı kolaylaştıran bir çok hizmet ve teknoloji ortaya çıkmıştır.

Dünyayı saran bilgisayar ağı sistemleri temel olarak 2 farklı ihtiyaca göre tasarlanır ve kurulumu gerçekleştirilir;

Ticari Amaçlı Bilgisayar Ağı Sistemleri;

Ticari kazanç amacıyla kurulduğu için minimum kurulum maliyeti düşünülerek planlanır. Bu tür ticari amaçlı sistemlerde kullanılan donanımlar piyasadan rahatlıkla temin edilebilir ve konfigürasyonları (kurulum yazılımları) sertifikasyon programları aracılığıyla istenen herkes tarafından öğrenilebilir. Yani cihazların teknik bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilir. Ticari amaçlı bilgisayar ağlarının çalıştığı internet alt yapısı herhangi bir servis sağlayıcı üzerinden sağlandığı için dünyanın herhangi bir yerinden sisteme müdahale olabilir. İnternet bankacılığı gibi para akışının olduğu hizmetler, hizmet veren firmalar tarafından belli bir orana kadar sigortalanır ve firma hatası neticesinde ortaya çıkan kayıplar giderilebilir. Fakat bunların da koşulları olduğunu unutmadan kişisel güvenlik önlemlerini almamız gerekir.

Güvenlik Amaçlı Bilgisayar Ağı Sistemleri;

Devlet kurumları tarafından ülke ve kişi güvenliği amacıyla kurulduğu için kurulum maliyeti düşünülmeden planlanır. Burada önemli olan devlet kurumlarının, askeri ve kolluk güçlerin faydalanmasıdır. Bu tür ağlarda taşınan bilgiler, yüksek öneme sahip askeri, adli ve kamu güvenliği bilgilerinden ve ehliyet, pasaport gibi kişisel önem taşıyan bilgilerden oluşur. Veri kaybının hiçbir şekilde telafi edilemeyeceği bilgileri barındırmasından dolayı da İntranet alt yapısına ihtiyaç duyar. İntranet alt yapısı hiçbir şekilde internete bağlı olmadığı için temel olarak güvenli bir iletişim ortamı sağlanmış olur.

Güvenli bir İntranet alt yapısı sağlandıktan sonra önemli olan diğer bir konu da kullanılan cihazların üretücüsü bilinen cihazlardan, yani yerli kaynaklar tarafından üretilen cihazlardan meydana gelmesidir. Bu sayede cihazların donanım yapıları ve konfigürasyonları (kurulum yazılımları) sadece ülke içindeki ilgili kişiler tarafından bilinmiş olur. Bu sayede Arka Kapı (Back Door) olarak adlandırılan güvenlik açığı da büyük ölçüde giderilmiş olur. Bu şekilde oluşturulan Güvenlik Amaçlı Bilgisayar Ağı Sistemleri yüksek seviye güvenlik önlemlerine sahip olur.

2000’li yılların başına kadar soğuk savaş olarak tanımlanan askeri saldırılar, günümüzde teknolojik savaş olarak tanımlanan bilişim saldırıları olarak devam etmektedir.  Askerlerin yerini siber saldırı ve tespit personeli almıştır. Günümüzde bilişim güvenliği çok önem kazandığından, bu konuda çalışan çok çeşitli teknolojiler de ortaya çıkmaktadır. Bu teknolojiler fiziki tedbirlerden, yazılım uygulamalarına, kullanılacak algoritmalardan, veri işlem prosedürlerine kadar çok fazla alana yayılmıştır.

Söz konusu teknolojileri kullanmaya başlamadan önce ihtiyaç doğru belirlenmeli, ne tür güvenlik tedbirlerinin alınacağına doğru karar verilmeli ve uzman personel tarafından kurulumlar gerçekleştirilmelidir. Teknolojik savaşlarda verilecek kayıpları en aza indirmenin önemli bir yolunun da cihaz özelliklerinin tam ve eksiksiz olarak bilinmesinin gerektiği unutulmamalıdır.

H.Koray Tutkun