SLA ve SLS Nedir ?

Günümüzde ses, görüntü ve veri haberleşmesi için kullanılan iletişim hatları birden fazla servis sağlayıcı tarafından sağlanmaktadır. Servis sağlayıcıları farklı fiyatlandırma politikaları ve farklı servis tipleri ile kullanıcılara hizmetlerini ulaştırabilir. Servis sağlayıcılardan alınan hizmetlerin belli standartları sağlamasının gerekliliği önemli bir konu olarak karşımıza çıkar. Söz konusu servis hizmet standartları SLA (Service Level Agreement) olarak adlandırılmakta ve servis sağlayıcılarından hizmet almadan önce içeriğinin doğru belirlenmesi gerekmektedir. Aksi halde alınan hizmetin kalitesi beklentileri karşılayamaz.

SLA Servis Seviyesi Anlaşması; servis sağlayıcı ile hizmet alan birim arasında ölçeklendirilebilir hizmetler kapsamında yapılan anlaşmaları tanımlayan dökümanlar olarak tanımlanabilir. Bu sayede servis sağlayıcıdan hizmet alan birim, ihtiyaç duyduğu öncelikler ve özellikler konusunda haklarını garanti altına almış olur. ToS, CoS ve QoS gibi özellikler SLA ile belirlenen özellikler doğrultusunda belirlenir, hizmet alan birim için tanımlanan hatlar üzerine tanımlanır.

Taşınan verilerin gerçek zamanlı ses veya gerçek zamanlı görüntü olması, veri aktarımında meydana gelen gecikmelerin sınırlandırılması gibi özellikler SLA başlığı altında belirlenir. SLA ile tanımlanan değerler belirlenirken bilgisayar ağının hangi amaç için kurulduğu ve üzerinde ne tür uygulamaların çalışacağı gibi özeliklere dikkat edilmesi gerekir.

 Bunlarla birlikte;

Servis sağlayıcılarla yapılan SLA anlaşmaları ile belirlenen özelliklere göre bir çeşit garanti sağlanmış olur. Servis sağlayıcısı SLA anlaşmasındaki koşullara uymadığı takdirde çeza ödemek zorunda kalacağından, kullanıcı anlaşma koşullarına uyumluluğu takip etmek durumundadır. Servis sağlayıcıların kullanıcılara SLA anlaşmasına uyduğunu gösterecek uygulamaları sağlamak durumundadır. Aksi halde servis sağlayıcısının sağlayamadığı hizmetler sebebiyle kullanıcıya ödemesi gereken tazminatın belirlenmesinde sorunlar meydana gelebilir. Her ne kadar servis sağlayıcıları kullanıcılara SLA anlaşmasına uygunluğunu gösterecek uygulamaları sağlamak durumunda olsa da, kullanıcılar farklı yazılımlarla bu kontrolleri kendileri de yapabilmektedir.

SLA özelliklerinin yüksek kaliteli iletişime uygun tanımlanabilmesi ilgili lisansları kullanan servis sağlayıcılarının çokluğu yani rekabet koşulunun sağlanması ile doğru orantılıdır. Birden fazla lisanslı servis sağlayıcıların olması durumunda SLA özellikleri de daha kaliteli hizmet sağlayacak şekilde düzenlenebilir. Tüm bu tanımlamalar doğrultusunda SLA özellikleri belirlenirken SLS (Service Level Specifications) özelliklerinin doğru tanımlanması önemlidir.

SLS özellikleri tanımlanırken;

Bu tür özellikler göz önüne alınarak hazırlanan SLA ve SLS özellikleri ihtiyaç duyulan performans değerlerine ulaşılmasının temel gerekliliklerini meydana getirir.

Servis sağlayıcılardan aldığınız hizmetlerin ihtiyacınızı tam olarak karşılaması için, SLA maddelerini doğru tanımlayıp, SLS özelliklerinin takibini düzgün yapmanız gerekir. Bu sayede aldığınız hizmetin kalitesini sizleşmelerde tanımladığınız hizmetin seviyesinde olduğunu garanti edebilirsiniz.

H.Koray Tutkun