Hatasız Üretim İçin Planlama

Üretim yapan işletmeler için ham madde temini ve işlenmiş ara ürünler kullanılarak elde edilen son ürün hedef noktayı oluşturur. Ham maddenin depoya girmesinden müşteriye ulaşmasına kadar geçen süre tam bir envanter oluşturma ve envanter bilgilerini doğru kullanabilme yeteneği gerektirir. Üretim yapan tüm işletmeler bu sıkıntıları en aza indirebilmek için doğru yatırımları planlar ve üretkenliği en üst seviyede tutmayı hedefler.

MRP (Matrial Requirements Planning) sistemi bu hedeflere ulaşmak için ortaya çıkmıştır. MRP sistemi envanter ve üretkenlik arasındaki dengeyi sağlamak için geliştirilmiş bir kontrol tekniğidir. Kontrol için çok farklı yönetim modülleri ve bu modüller için oluşturulmuş yönetim tabloları MRP sisteminin temelini oluşturur.

Hammaddenin depoya girişinden ürün teslimine kadar bütün süreçleri barındıran, süreç sırasında ortaya çıkabilecek aksaklıkların önüne geçecek planları içeren tam bir planlama MRP sisteminin ana hedefini teşkil eder. Bu sayede değişen durumlara karşı farklı planlar hemen devreye alınarak kayıp en az seviyeye indirilebilir.

MRP Sisteminin çalışma mantığı, ürün için ilk montaj veya üretime başlangıç tarihi ile ürünün tamamlanma tarihlerini temel alır. Başlangıç ve bitiş tarihleri belirlenmiş olan tablo artık ara işlemleri işlemeye hazır haldedir. Önemli olan bu tarihleri yakalamak olduğundan işlem süreçlerinin en doğru şekilde belirlenme zorunluluğu ortaya çıkar. İşletmeleri en fazla zorlayan kısım da bu aradaki süreçleri tanımlarken yaşanır. Son dakika iş yapmayı alışkanlık haline getiren işletmeler doğal olarak MRP sistemine çok çabuk uyum sağlayamaz. Fakat uyum süreçlerini atlattıktan sonra ise verimin çok daha fazla arttığını gördüklerinden MRP sistemini en iyi kullananlar arasında yerlerini almış olurlar.

MRP sisteminde ana üretim planı haftalık ve günlük gibi kısa zaman aralıklarında belirlenebildiğinden sipariş programı siparişe çok daha uyumlu olarak oluşturulabilir. Bu sayede ihtiyaç duyulan malzemeler ihtiyacın olduğu yerde zamanında sağlandığından gereksiz depo işlemlerinin önüne geçilebilir. Bu sayede envanter seviyesi minimum seviyede tutulurken sipariş temini tam olarak sağlanmış olur. Artık depolama için çok fazla yere gerek kalmamış, depo için fazla iş gücü kullanılmamış ve acil sevkiyatlar sırasında ortaya çıkabilen aksaklıkların önüne geçilir hale gelinmiştir.

Üretim yapan işletmeler için ihtiyaç duyulan malzeme planlaması operasyonların kontrolünde ve üretimin yönetiminde önemli bir yer tutar. Bu sayede üretimin her aşaması kontrollü bir şekilde sürdürülebilir, herhangi bir ürünün hangi aşamada olduğu denetlenebilir, süreç kontrolü ve zamanlama uyumu sağlanabilir. Özellikle farklı tedarikçilerden gelen malzemelerle üretim yapanlar MRP sayesinde çok daha kontrollü bir süreç takibine sahip olur.

Ana üretim planının, malzeme ihtiyaçlarının, stok durum bilgilerinin ve envanter kayıtlarının tam ve eksiksiz olmasını sağlayan MRP sistemi, ilk kurulum aşamasında ve alışkanlık kazanılana kadar çalışanları zorlayabilir. Fakat kurulum sürecinin tamamlanıp iş akışının doğru bir şekilde sağlanmasıyla işletme hızlı adımlarla ilerlemeye başlar.

Hızlı adımlarla doğru bir hedefe ilerlemek işletmelerin ana hedefi olsa da bu hedef aslında birey olarak bizler için de önemlidir. Hem kişisel hem iş hayatımızı etkileyen bu hedefler yaşam planımızın tam ortasında yerini alır. Kendiniz ve aileniz için yaptığınız planlara en hızlı şekilde ulaşmanızı sağlayan mutluluk, huzur be başarı her zaman yanınızda olsun.

H.Koray Tutkun