SLA için 6 Altın Kural
SLA (Service Level Agreement) ile yapmış olduğumuz planlama kurumumuz veya şirketimiz için aksaklıklara neden olmamalıdır. Her kurum veya şirket için gerekli performans ihtiyacı farklı olacağı için servis sağlayıcıdan beklentilerimizi önceden hazırlamamız faydalı olacaktır.
SLA özelliklerine göre servis sağlayısının performans değerlendirmesini yapabiliriz. Bu sayede bize en uygun hizmeti verev servis sağlayıcısını seçebilir ve işlemlerimizi en az sorunla srüdürebiliriz. SLA ile performans değerlendirmesinin nasıl yapacağını anlamak ve yapılması gerekenleri daha iyi planlamak için 6 altın kural işimize yarayabilir;
1. Doğru Yapılanma ve Kurulum İçin İhtiyaçları Belirlemek;
Öncelikli olarak servis alacak olan birim ihtiyaçlarını doğru belirlemeli, elindeki ekonomik ve teknolojik özellikleri doğru değerlendirmelidir. Bu işlemlerin doğru yapılabilmesi için servis alacak birim teknik personeli kullanılan/kullanılacak yazılımları, kurulan/kurulacak yedekleme ünitelerini, çalışan/çalışacak işletim sistem özelliklerini, bağlanan/bağlanacak birim sayısını ve veri aktarımı ihtiyaçlarını, ses, görüntü ve dosya aktarımında gerçek zamanlı veri kullanımı ihtiyacını doğru belirlemelidir. Bu sayede servis sağlayıcı ile servis alan birim ihtiyaçların belirlenmesi aşamasında doğru kararlar verebilir.
İhtiyaçların hatalı tespiti halinde 2 farklı sonuçtan birine varılır;
Servis alan birim ihtiyaçlarını eksik özelliklere göre belirlediği için servis sağlayıcıdan düşük seviyede hizmet alır ve sistem çalışmaz.
Servis alan birim ihtiyaçlarını yüksek özelliklere göre belirlediği için servis sağlayıcıdan yüksek seviyede hizmet alır. Sistem düzgün olarak çalışır fakat kurulum, işletim ve bakım maliyetleri çok yüksek tutacağı için beklenen karlılık elde edilemez.
İhtiyaçların doğru tespiti ise tek bir sonuca varılır;
Servis alan ve servis sağlayan doğru özellikler üzerinde konuştuğu için sistem doğru çalışır, beklenen karlık elde edilir.
2. Belirlenen Yapılanma ve Kurulumlar Doğrultusunda Hareket Etmek;
Belirlenen yapılanma ve kurulumlar doğrultusunda hareket edilmesi, kurulan bilgisayar ağı ve üzerinde çalışan sistem ve yazılımların doğru işlemesi yani beklenen kazancın elde edilmesi ile ifade edilir.
Beklenen kazanç sadece ücretlendirme olarak algılanmamalı, iki kollu terzi olarak düşünülmelidir. Terazinin bir kolunda ÜCRETLENDİRME diğer kolunda TEKNOLOJİ KULLANIMI bulunur.
Kullanılacak teknoloji ne kadar yeni ve kapsamlı olursa onu dengeleyecek ücretlendirme de o kadar yüksek olacaktır.
Görüldüğü gibi günümüzde bilgi işlem sektöründe çalışanların hem teknolojiyi doğru takip etmesi hem de işletme maliyetlerini doğru belirlemesi gerekmektedir.
ÜCRETLENDİRME ve TEKNOLOJİNİN KULLANIMI dengesini sağlamak için sistem ve özellikler ihtiyaçları karşılayacak şekilde ve beklentilere en uygun yapıda kurulmalıdır.
3. Belirlenen Yapılanma ve Kurulumları Servis Sağlayıcısıyla Paylaşmak;
Beklenen Kazanç için belirlenen yapılanma ve kurulumların sağlanması, servis sağlayıcı ile yapılacak ortak çalışmalar sonucunda elde edilir. Burada önemli olan, servis sağlayıcısı ile yapılacak doğru ücretlendirme politikasını servis alan birimin ihtiyacı olan doğru teknoloji kullanımı ile eşleştirebilmektir.
SLA özelliklerinin belirlenmesi bu aşamada devreye girer. Eğer servis sağlayıcı SLA ile belirlenmiş olan özellikleri sağlayamazsa bir ceza ödemek durumunda kalır. Ödenmesi gereken ceza miktarı sağlanamayan servisin önemi ile doğru orantılı olmalıdır. Birden fazla servis sağlayıcısının bulunması durumunda, hangi servis sağlayıcısının SLA özellikleri servis alan birime uygunsa o servis sağlayıcısı tercih edilebilir. Fakat tek servis sağlayıcısının olması halinde seçim şansı bulunmayacağından, servis sağlayıcısının SLA özelliklerine uygun servis verip vermediği daha sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Görüldüğü gibi birden fazla servis sağlayıcısının bulunması, alınacak olan servis kalitesinin de daha yüksek olması anlamına gelir.
4. Belirlenen Yapılanma ve Kurulumlar İçin Gerekli Ölçümleri Yapmak;
SLA ile tanımlanan özelliklerin ölçümleri ve kontrolleri zamanında, doğru bir şekilde yapılamazsa, servis sağlayıcı ile imzalanan SLA protokolü önemini yitirir. Yapılması gereken ölçümlerin otomatik olarak yerine getirilmesi ve bu ölçümlerin kontrol edilmesi 3.Taraf (3.rd Party) sistemler aracılığı ile de sağlanabilir. Bu sistemler sayesinde fazla bir iş gücüne gerek kalmadan, önceden belirlenen kurallar doğrultusunda SLA ile istenen özelliklerin takibi yapılır ve denetleme işlemleri otomatik hale getirilir. Fakat bu sistemlerin de ücretli olduğunu maliyet analizine eklemek gerekir.
5. Gerekli Ölçümler İçin Standartları Belirlemek;
Servis sağlayıcıdan sağlanan her ayrı bağlantı hizmeti için SLA ile tanımlanmış olan ölçümler ve kontroller ayrı ayrı yapılır. Her bağlantı hizmeti için yapılacak ölçüm ve kontrolün, bağlantının daha fazla kullanılması anlamına geldiğini unutmamak gerekir. Yani fazladan yapılan her işlem bağlantıyı taşıyan iletişim hattının daha fazla kullanılması anlamına gelecektir.
SLA ile tanımlanan tüm işlemlerin çok fazla olması hem kullanılan hatta biraz daha fazla yük binmesine, hem de gereğinden fazla ölçüm ve kontrol yapılmasına neden olacaktır. Çok fazla ölçüm ise çok fazla iş gücü ve çok fazla dikkat gerektirdiğinden, bir süre sonra ölçüm ve kontrollere gereken önem verişmeyecektir. Bu sebeplerden dolayı ölçüm ve kontrollerin yapılmasında kullanılacak standartların doğru belirlenmesi ayrı bir önem taşır.
6. Standartlar İçin Uygun Bir Temel Hazırlamak;
Standartların belirlenmesi ile birlikte, Ulaşılabilir Performans Seviyesi olarak da adlandırılan ve hizmet alan biriminin ihtiyaçlarına uygun SLA protokolünü oluşturan sözleşme hazırlanmış olur. Bundan sonra yapılması gerekenler; ölçüm sonuçlarını düzgün olarak takip ve kontrol etmek, ölçümlerin sonuçlarını toplu halde bulundurmak ve belirli aralıklarla bu sonuçları değerlendirip güncelleme yapılması gereken işlemlerin olup olmadığını belirlemektir.
Görüldüğü gibi SLA sorunsuz hizmet için önemlidir. Doğru SLA tanımlamaları ile;
Servis sağlayıcılar ve servis alan birimler sorunsuz hizmeti paylaşacağından veri aktarımı ile ilgili sorunlar en aza indirgenir.
Servis sağlayıcılar kendi performans değerlerini ölçeklendireceğinden gerekli teknolojik yatırımları zaman kaybetmeden yapabilir.
Servis alan birimler yaptıkları kontrol sonuçlarını değerlendireceğinden, kurdukları sistemin eksik yönlerini görebilir ve eksiklikleri zaman kaybetmeden giderebilir.
Servis sağlayıcılar ve hizmet alan birimler bu sayede ÜCRETLENDİRME ve TEKNOLOJİNİN KULLANIMI dengesini en kısa sürede ortak olarak sağlayabilir.
Yaşamınızın SLA servis seviyesi ve hayatınızın hizmet kalitesi en üst seviyede olsun.
H.Koray Tutkun