ISO 9001 Denetiminin Amacı Nedir ?
ISO 9001 KYS (Kalite Yönetimi Sistemi) temeline dayalı denetlenebilir bir uluslararası standarttır. Yani ISO 9001 belgesi, çeşitli kurum ve işletmelerin organizasyon yapılarına kalite yönetim sistemi inşa edebildiklerini gösteren uluslararası geçerliliği olan bir sertifikayı ifade eder.
Uluslararası geçerliliği olan ISO 9001 Standart içeriği hazırlanırken;
ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi’nden terimler ve tarifler standardı özellikleri,
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’nden denetim uygulama standardı özellikleri,
ISO 9004 Kalite Yönetim Sistemi Kontrol Klavuzu’ndan uygulama standardı özellikleri,
Bilişim teknolojileri temelli süreçleri olan firmalar için ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’nden bilgi güvenliği standardı,
ISO 31000 Risk Yönetim Sistemi’nden risk analizi standardı özellikleri alınarak denetim kontrol süreçleri tanımlanmıştır.
Bu sayede kuruluş içindeki “Kalite Yönetimi” ve “Risk Yönetimi” uygulamaları “Bilgi Güvenliği Uygulamaları” temelinde verimli bir halde gerçekleştirilebilir. Bu koşullar altında elde edilen ISO 9001 sertifikasıyla, kamuda ve özel sektörde faaliyet gösteren ve bilişim sektörüne hizmet sağlayan kuruluşların verimli bir kalite yönetim sistemi kurduğu belgelenmiş olur.
Kurum kültürüne ve yönetim alt yapısına uygun, yeterli ve orantılı kalite denetimlerinin sağlanması amacı ile tasarlanan ISO 9001 standardı kapsamında fayda sağlanabilecek ana başlıklar;
Sürekli iyileştirme kültürü,
Daha iyi bir çalışan-yönetim ilişkisi,
Daha iyi bir süreç entegrasyonu,
Daha iyi bir tedarikçi ve müşteri ilişkisi,
Kurumsal kültür oluşturma,
Bu 4 ana başlık doğrultusunda elde edilen Gereksinimler kurumun kalite yönetimi karakteristiğini ortaya çıkartır. Bu sebepten dolayı ISO 9001 denetim ve belgelendirme süreci her kurumun yapısına özel olarak gerçekleştirilmelidir.
Çünkü Denetim sonucunda geçerliliği onaylanan kalite yönetim sistemini kendi uygulamalarına adapte ederek süreklilik kazandıran firmalar periyodik denetimlerle işleyişin doğruluğunu da kontrol etmiş olur.
Görüldüğü gibi amaç sadece yönetim işleyişi veya çalışan idaresi değildir. Amaç doğru yönetim süreçlerini oluşturmak ve hizmet kalitesinin sürekliliğini sağlamaktır. Yani amaç hizmet yapısına uygun kurumsal kültür oluşturmak ve bu bağlamda kaynak yönetimini sağlayabilmektir.
H.Koray Tutkun