ISO 9001 Nedir ?
ISO 9001 Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından oluşturulmuş bir Kalite Yönetim Sistemi (KYS) standardıdır. ISO 9001 standardı doğrultusunda kuruluşlar çalışan, tedarikçi ve müşteri memnuniyeti çerçevelerini geliştirmede kullanacakları resmi yönergelerini ve tanım gruplarını oluşturabilmektedir.
İş veren, çalışan ve tedarikçi de farklı bir müşteri grubu olarak değerlendirilebilir. Bu kapsamda değerlendirilebilen ISO 9001 standardı tam kapsamlı bir kalite yönetim çerçevesinin oluşturulmasına olanak sağlayabilir. Kuruluşların kalite yönetim çerçevelerini geliştirmede kullanmaları için resmi bir yönergeler ve spesifikasyonlar dizisinden meydana gelen ISO 9001 standardı, KYS'niz için yürürlükte olması gereken belirli bir kontrol ve denetim sistematiğini zorunlu kılar.
ISO 9001 standardını benimsediğini iddia eden kuruluşlar, resmi olarak düzenli bir şekilde denetlenir ve standarda uygunluğu belgelendirilir. ISO 9001 standardı Kalite Yönetim Sistemi (KYS) gereksinimlerinin farklı kılavuz standartlar doğrultusunda tanımlanmasını sağlayan ve oluşturulan yapının denetlenebilirliğine imkan veren tek uluslararası standarttır.
Kalite yönetim sistemi, tüm müşteri gruplarının memnuniyetinin korunması ve arttırılması için süreçlerin etkin yönetilmesine, bu amaçla elde edilen her türlü bilginin CRM ve ERP çözümleriyle analiz edilmesine yardımcı olan uluslararası standartlar bütünüdür. Bu yönetim sistemini kuran firmalar, hataları azaltarak ortadan kaldırabilir ve gelecekte ortaya çıkabilecek hata ve kusurlara daha iyi hazırlanma imkanına sahip olur. Aynı şekilde en önemli unsurun veri yani bilgi olduğu günümüzün dijital çağında daha verimli bir yönetim sistemi vaat eder.
ISO 9001 Standardının benzersiz olarak tek uluslararası standart olma özelliği;
Temelde bir KYS programının tasarımına zemin sağlamasından,
Tasarlanan KYS süreçlerinin sürekliğinin sağlanarak konusunda uzman ve yetkilendirilmiş bağımsız doğrulama yöntemlerinin kullanılmasından,
ISO standartlarının günün ihtiyaçlarına göre gözden geçilerek belirli periyodlarla yenilenmesinden,
Müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmet üretim süreçlerinin oluşturulmasından,
Kuruluşun doğrudan ürün ve hizmetlerine değil iş süreçleri ve yönetim sistemine uygun KYS belgelendirilmesinden gelir.
Belgelendirme büyük ve küçük ölçekli tüm kuruluşlar için kapasiteleri doğrultusunda yapıldığı için ortaya çıkan KYS kuruluşa özel olmaktadır. Bu sebeple süreci yönetecek kişi veya teknik ekibin tecrübesi, teknik yeterliliği ve firma iş akış süreçlerini anlayabilmesi önemlidir.
KYS sayesinde sürekli iyileştirmeyi amaçlayan her ölçekteki kuruluş için uluslararası geçerliliği olan ISO/IEC 9001 temelli standartlar bütününü oluşturulabilir.
ISO 9000 Temel Esaslar, Terimler ve Tarifler Standardı, ISO 9001 Şartlar Standardı, ISO 9004 Performans İyileştirmeleri Klavuzu söz konusu standartlar bütününü oluşturmaktadır. Bu standartlar bütününe uygun olarak yönetim sistemini kuran firmalar, olası riskleri tanıyabilir ve gelecekte riskli durumlara daha iyi hazırlanabilir. Bu sayede ticari hayatın en önemli hazinesi olan her türlü müşteri bilginin daha verimli kullanımı kurumsal seviyede sağlanabilir.
Sahip olduğunuz tüm çalışan, tedarikçi ve müşteri bilgileriniz günümüzün en değerleri madenleri haline gelmiştir. Verileriniz sadece sizin kontrolünüz ve kalite yönetim süreçleriniz dahilinde işlenebilmeli ve bu sayede sadece size uygun bir bilgi haline gelmelidir.
H.Koray Tutkun