Kampüs Güvenliği

Belli bir alan içerisinde bulunan binaların ve tüm hizmet birimlerinin (depo, otopark, ek hizmet binaları, vb.) bulunduğu alan Kampüs olarak adlandırılır. Yerleşik alan kapsamında yapılan güvenlik ve kontrol sistemleri de temel olarak Kampüs Güvenliği olarak tanımlanır. Alan çevresi ve alan içi güvenlik tedbirleri koordineli devam eder ve bu sayede ana bina ve tüm hizmet birimlerinin içinde bulunduğu belli bir alanın güvenliği tanımlanmış olur.

Gelişen teknolojilerle birlikte kampüs güvenliği ayrı bir bölüm olarak ele alınmaya başlamış, dış ortam güvenlik ve kontrol sistemleri olarak özelleşmiştir.

Dış ortam güvenlik sistemleri;

Toplanan tüm veriler, bilişim teknolojileri kullanılarak, bir merkezde toplanır ve işlenir.

Kampüs güvenliği kontrol tedbirleri temelde binayı çevreleyen, kontrolü her an mümkün olmayan ve gözle tespiti ilk anda zor olan, zarar verici (patlayıcı, delici, kırıcı, vb) maddelerin tespitini içerir. Açık ortamlarda bina içine sızma hareketleri alanın uygunluğuna bağlı olarak belirli yol izlerinden gerçekleştirilir. Bu güzergâhların kontrolü öncelikli olarak algılama ve tespit sistemleriyle gerçekleştirilir, tespit edilen tehditlerin kontrolü eğitimli personel tarafından yapılır. Belirlenen bu tehditlerin önlenmesi ise uzman, yetişmiş ve yetiştirilmiş kolluk kuvvetlerince sağlanabilir.

Personelin yetkilerinin neler olduğunu tam olarak bilmesi ve ona göre hareket etmesi önem taşır. Bu sayede yapılan işlemler yasal yükümlülüklerle de uyumlu olarak gerçekleştirilmiş olur.

Belli bir alan için yapılacak 7/24 kontrol ve tespit işlemlerinde insan faktöründen çok algılayıcı ve tespit edici sistemlerinin kullanımı büyük önem taşır. Belli bir alanın gözle yapılan sürekli kontrolü sırasında, insan gözü belli bir süre sonra hareketleri tam olarak algılayamaz. İnsan yapısından kaynaklanan algılama eksikliklerinden dolayı güvenlik cihazları ilk tespit yapılmalı, sistemi izleyen operatör uyarılmalıdır.

Kontrol ve tespit sistemleri eğitimli personelle birlikte kullanıldığında açık ve geniş alanların kontrolü en üst seviyede gerçekleştirilir.

Bu sebeple “Cihaz ile Tespit, Personel ile Kontrol” öncelikli olarak hedeflenmelidir.

Kampüs güvenliği 2 ana başlık altında incelenebilir;

Güvenlik sistemlerinden toplanan bilgiler Ana Komuta Kontrol merkezine hızlı bir şekilde aktarılmalı, Ana Komuta Kontrol birimi tehditlerin derecesine bağlı olarak kolluk kuvvetleri ile koordineli çalışmalı, toplanan bilgiler müdahale birimlerine kablolu veya kablosuz iletişim ortamları aracılığıyla zamanında aktarılmalıdır.


H.Koray Tutkun