Kapalı Alan Güvenliği

Kapalı alanlarda yapılacak anlık kontrol ve tespit işlemlerinde insan faktörü büyük önem taşır. Kontrol ve tespit cihazlarının çalışma şekli belli olduğundan algılama ve tespit için izlediği yol tahmin edilebilir. Bu tür cihazlar eğitimli personeli destekleyecek şekilde kullanıldığında kapalı alanların kontrolü de en üst seviyede gerçekleşmiş olur. Bu sebeple “Personel ile Yerinde Kontrol” öncelikli olarak değerlendirilmeli, kurulacak sistemler yerinde gözle yapılan kontrolleri destekleyici şekilde planlanmalıdır.

Kapalı alan kontrol sistemleri 6 ana başlık altında incelenebilir;

Söz konusu güvenlik işlemleri merkezi bir yapı ile kontrol edilir. 5 ana başlık altında toplanan tüm güvenlik cihazlarından toplanan bilgiler bilgisayar ağı üzerinden Ana Komuta Kontrol Birimine, oradan da sabit veya hareketli diğer birimlere aktarılır. Söz konusu bilgi aktarımı kablolu veya kablosuz ortamlar üzerinden gerçekleşir.

Kapı Güvenliği Nedir?

Bina içi güvenlik sistemleri için etki alanının başladığı, yüksek önem taşıyan ilk kısım kapılardır. Güvenliği tehlikeye atacak unsur öncelikli olarak kapılarda tespit edilmeli, tehlike unsuru güvenli bölge olarak tanımlanan iç alana geçmemelidir.

Kapı Güvenliği kontrolü 2 bölümde incelenebilir;

Personel ile kontrolde asıl amaç psikolojik önleme ve engelleme yapmaktır. Tehlikeyi oluşturan unsurun girişi önlenmeli ve tehlike engellenmelidir. Kapılarda kurulan kontrol ve tespit cihazlarının özellikleri binanın öncelik durumuna göre belirlenmelidir. Cihaz özellikleri doğru belirlenmez ve cihaz uyarı değerleri doğru ayarlanmaz ise, yapılan işin tamamı amacından sapar ve sistem devre dışı kalır.

Amacı doğrultusunda kullanılamayan sistem örneklerini AVM (Alış Veriş Merkezi) girişlerinde görmek mümkündür. Sistem ilk kurulduğunda, cihaz uyarı değerleri standart değerlerinde bırakıldığı için, cepteki bozuk paralara, kemer tokalarına kadar uyarı verir. Güvenlik personeli önceleri bu uyarıları dikkate alarak alış verişe gelenleri değerlendirir. Çok fazla kişinin giriş yapması ve kapıdaki kontrol cihaz sayısının yetersiz kalması güvenlik personelini çok fazla yormaya başlar. Bir süre sonra kontrol cihazının çıkarttığı “BİP” uyarı sesleri dikkate alınmaz hale gelir.

Koridor Güvenliği Nedir?

Bina içi güvenlik sistemleri için etki alanı koridor veya geçiş bölgeleri ile devam eder. Güvenliği tehlikeye atacak unsur kapı kontrolünden geçmiş ise, koridor veya diğer geçiş bölgelerindeki kontrol ve tespit sistemleri tarafından tespit edilmelidir. Tüm bu kontrol işlemlerinin Ana Komuta Kontrol merkezinden takip edilmesinin önemini tekrar hatırlatmak faydalı olacaktır. Güvenlik personeli kontrol ve tespit sistemlerinin uyarılarına göre merkezden  yönlendirilir.

Koridor Güvenliği sistemleri 5 bölümde incelenebilir;

Personel ile kontrolde asıl amaç, kontrol ve tespit sistemleri ile birlikte, psikolojik önleme ve engelleme yapabilmektir. Kapıda tespit ve önleme gerektiği gibi yapılazsa koridor güvenliği çok daha fazla önem tkazanır. Bu alanlarda kullanılan kontrol ve tespit sistemleri ile yetki dışı yapılan hareketlerin belirlenmesi, personelin standart dışı davranışlarının tespit edilmesi hedeflenir. Burada normal dışı hareketlerin Ana Komuta Kontrol Merkezinden görüntülü olarak tespit ve takibi önem taşımaktadır.

Oda Güvenliği Nedir?

Oda güvenliği sistemleri, koridor güvenliği sistemleri gibi aynı 5 bölümde incelenebilir. Oda güvenliği ile koridor güvenliği arasındaki temel fark, odayı kullanacak kişilerin önceden bilinmesi, girişlerinin yetkilendirilmesi olarak ifade edilebilir.

Odadaki personelin kullandığı cihazlar ile ilgili yetkilendirmeler ve kullanım süreleri gibi konular önceden tanımlanmalıdır. Odaya giriş yapan herkes her şeye erişim yetkisine sahip olamaz. Odada bulunan dolaplar, çekmeceler, araç ve gereçler önem derecesine bağlı olarak kontrol altında tutulmalı, olası bir sorunda Ana Komuta Kontrol Merkezi müdahale edebilmelidir. Oda içerisindeki dolap, çekmece gibi malzemelerden hangilerinin yetkilendirme ile kullanıma gireceği önceden belirlenmelidir. Bu tür yetki ve kullanım kısıtlaması yapılacak dolap, çekmece gibi mobilyalara uzaktan yetkilendirme ve kontrolü sağlayacak düzenekler ve bilgisayar ağı bağlantı kablolarının yeri önceden belirlenmelidir.

Kapalı Garaj ve Kapalı Depo Güvenliği Nedir?

Kapalı garaj ve kapalı depo güvenliğine, genel olarak, diğer bina içi güvenlik tedbirlerine göre daha düşük seviyede önem verilir. Bu sebeple de kapalı garaj ve kapalı depo girişleri diğer girişlere göre daha düşük seviyede güvenlik kontrolüne sahip olur.  Fakat bu tür alanlar gözden uzak olduğu için olası tehdidin ilk başlangıç yeri olarak ortaya çıkması daha yüksek ihtimal olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple gözden uzak olan bu tür zayıf noktalarda daha dikkatli olmak ayrıca önemlidir.

Destek Sistemleri Güvenliği Nedir?

Destek sistemleri bina içerisinde görev yapan personelin, binaya gelen ziyaretçinin, binada çalışan cihazların ve tüm yapının kusursuz işlem yapmasını sağlayan destek sistemleridir. Destek sistemleri doğrudan göz önünde olmayan sistemlerdir fakat güvenlikleri yüksek öneme sahiptir.

Destek Sistemleri Güvenliği 8 bölümde incelenebilir;

Havalandırma, su ve enerji ile ilgili işler bina içerisindeki yaşam standardının belli bir seviyede tutulması için gereklidir. Bu sistemlerde meydana gelecek bir arıza veya bu sistemlere yapılacak bir müdehale, içeride bulunan canlı hayatını çok kolay bir şekilde etkiler. Bu sistemlerin uzaktan kontrolü ve gerekli düzenlemelerin yapılması Ana Komuta Kontrol Merkezi ile aralarındaki bağlantılar sayesinde gerçekleşir.

Günümüz ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen tüm bu sistemlerin hemen hepsi, IP tabanlı bilişim teknolojilerini kullanacak şekilde tasarlanmaktadır. Bu sayede yönetimi ve kontrolü çok daha kolay hale gelmeye başlamıştır. Çeşitli tip kamera ve algılayıcılar tarafından tespit edilen hareketlerin merkeze aktarılması, IP tabanlı sistemler sayesinde, kablolu ve kablosuz alt yapı ekipmanları üzerinden, yönlendirici cihazları aracılığıyla gerçekleşir.

IP tabanlı güvenlik donanımlarının, ses ve görüntü kayıt teknolojilerinin, VMS video yönetim sistemlerinin doğru ve sorunsuz çalışması için uygun bilişim teknolojilerinin kullanılması önemlidir. Görüldüğü gibi bilişim teknolojileri eğitimden sağlığa, güvenlikten ulaşıma kadar hayatımızın her alanında yer alır hale gelmiştir.

Sizlere tavsiyem evde veya iş yerinde kullandığınız bilişim cihazlarının temel çalışma mantığını öğrenmeniz ve temel kullanıcı seviyedinde bilgi sahibi olmanızdır.

Yaşamınız güven içerisinde ve huzur dolu geçsin.

H.Koray Tutkun