Kampüs Sınır Güvenliği

Kampüs sınırı korunması gereken alanı tanımladığı için tehlikeyi oluşturan unsur sınırda belirlenmelidir. Sınır güvenliğinde en önemli unsur sınırı işaretleyen ve kampüs alanını koruyan duvarlardır. Duvarlar hem fiziksel hem de görsel olarak alan sınırlarını belirlediği için korunan alanın güvenlik seviyesini gösteren psikolojik sınır olarak da düşünülebilir

Alan sınırlarını belirleyendDuvarlar 2 farklı özellikte olabilir;

Arkası gözlenemeyen duvar yapısı beton veya alaşım metal kullanılarak yapılan standart güvenlik duvarlarıdır. Bu tür duvarlar sitelerden, alışveriş merkezlerine kadar etrafımızda birçok örneği olan duvarlardır.

Arkası gözlenebilen duvar yapısı günümüzde teknolojik özelliklerin kullanıldığı, dışardan bakıldığında fark edilmeyen yapıda kurulan teknolojik duvarlardır. Bu tür duvarların ilk unsuru sert mika, sert cam veya metal alaşım parmaklıklardan oluşan duvardır. Sert mika veya cam duvar sahip olduğu teknolojiye bağlı olarak tam saydam, yarı saydam veya saydam olacak şekilde elektronik kontrollüdür. Metal alaşım parmaklıklar ise dışarıdan sadece belli bir açıdan bakıldığında kampüs içinin görülebileceği şekilde tasarlanır.

Duvarlar ister arkası gözlenebilen ister gözlenemeyen özelliğe sahip olsun, ihtiyaca göre tek tarafı veya her iki tarafı algılayıcı ve tespit edici sensörlerin kullanımı ile kontrol edilmelidir.

Algılayıcı ve tespit edici sensörler kullanım teknolojilerine göre 4 farklı yapıda incelenebilir;

Algılayıcı ve tespit edici sensörler kullanım Alanlarına göre 2 farklı yapıda incelenebilir;

Sensörler tek başlarına kullanıldığında alarm üretir ve duvar boyunca konum belirleme işlevini yerine getirir. Burada önemli olan algılayıcı ve tespit edici sensörlerin Video Yönetim Sistemleri (VMS) ile entegre çalışabilmesidir. Bu sayede üretilen alarm seviyesine uygun kamera tetiklenir ve alan görüntüsü elde edilerek durum hakkında en doğru görsel bilgiye ulaşılır. Kullanılan VMS sisteminin sahip olacağı doğru Video Analiz teknolojileri ile de operatöre bağlı kalınmadan gerekli alarm seviyeleri tetiklenebilir.

Alarm seviyeleri korunan alanın dışından ve alanın içinden gelecek tehdit türüne göre farklılık gösterir.

Alan dışarısından gelecek bir tehdidin ana hedefi;

Alan içerisinde ortaya çıkmış bir tehdidin hedefi;

Anlaşılacağı gibi her 2 durumda da korunan alanın sınır güvenliği önem taşır. Bu sebeple yapılacak tüm kontrol ve tespit işlemleri Kampüs İç Güvenlik Sistemleri ile koordineli çalışmalıdır. Tüm bu işlemler teknoloji doğru kullanıldığında ve yetişmiş personel istihdam edildiğinde en yüksek seviyede fayda sağlar.

Alan güvenliğinde en zayıf halkanın seviyesi sistemin güvenlik seviyesini tanımlar.

Bu sebeple alan güvenliği için daha önceden tanımlanmış hareket senaryoları belirli aralıklarla kontrol edilmeli, personel ve kullanılan teknolojilerin de içinde bulunduğu tatbikatlar yapılmalıdır.

Hayatınızın kontrolü ve yaşam kaliteniz güvenli ellerde olsun.

H.Koray Tutkun